Vedligeholdelse af terrazzo

Terrazzo (fra italiensk) er et materiale fremstillet af skærver af marmor, der blandes med et bindemiddel som for eksempel hvid, grå eller indfarvet cement. Materialet er traditionelt blevet anvendt til gulvbelægning, hvor man udlægger en grødet blanding af marmorskærver og cement på et betongulv. Efter nogle dages hærdning, våd- eller tørslibes belægningen, hvorefter man har et holdbart og fugefrit gulv. 

Med vores mange års erfaring har vi lavet et informativt univers til dig, der gerne vil blive klogere på vedligeholdelse af terrazzogulve og selve materialet terrazzo. Læs eksempelvis tips til hvordan du selv kan vedligeholde dit terrazzogulv.

vedligeholdelse

Typiske problemer med terrazzogulve

Hvis man passer godt på sit terrazzogulv, kan det holde rigtig lang tid. Faktisk kan terrazzogulv holde i over 100 år. Hvis det skal holde så lang tid, og samtidig tage sig pænt ud undervejs, er det relativt vigtigt, at man husker at rengøre det fra tid til anden.

Ellers kan der nemlig opstå visse typer problemer med gulvet. Problemerne relaterer sig primært til det æstetiske, men det kan jo også være slemt nok i sig selv. Et grimt eller beskidt gulv kan hurtigt fylde meget i bevidstheden og fjerne noget af den begejstring, man ellers har for det rum, hvor det grimme eller beskidte gulv befinder sig.

Det største og mest klassiske problem er kalkpletter. Er du ikke grundig nok i forhold til optørring af vand på dit terrazzogulv – enten ifm. med rengøring eller fordi gulvet befinder sig på badeværelset – kan vand-resterne være anledning til kedelige kalkaflejringer på dit ellers fine terrazzogulv.

Et af de andre problemer, der kan opstå som følge af manglende behandling og vedligeholdelse af dit terrazzo gulv, er rustpletter – omend dette er noget mere sjældent end kalkaflejringer.

Oplever du slemme kalkaflejringer og rustpletter, vil det formentlig være nødvendigt med en grundig slibning af terrazzogulvet for at få det tilbage i god stand.

Generelle regler for behandling af terrazzogulve

Hvis du gerne vil behandle dit terrazzogulv bedst muligt, er det vigtigt at kende til nogle af de generelle regler. Gør man det forkert, kan man nemlig ende med at gøre mere skade end gavn.

Derfor bør du nærlæse følgende punkter, så du er sikker på, at du ikke kommer til at forvolde skader på dit terrazzogulv i behandlingen af det på trods af dine gode intentioner.

 • Brug aldrig syreholdige rengøringsprodukter på dit terrazzogulv

Et af de allervigtigste råd at give, når det kommer til behandlingen af terrazzogulve, er, at man aldrig må bruge syreholdige rengøringsprodukter på gulvet. De vil nemlig være med til at ødelægge og ætse gulvet. Det vil være med risikoen for, at det opløser bindemidlet i terrazzoen, hvilket vil resultere i en rug overflade, der fremadrettet vil være mere modtagelig for tilkalkning og andet snavs.

 • Rens gulvet med sæbespåner eller natursæbe

I stedet bør du udelukkende rengøre og rense gulvet med enten sæbespåner eller natursæbe. Det er en langt mere skånsom rengøring, som passer bedre til terrazzogulvets natur.

 • Tør gulvet af ganske hurtigt, når det er blevet vådt

Når du har rengjort dit gulv, er det vigtigt, at du ganske hurtigt får tørret det resterende vand væk igen. Ligeledes er det også vigtigt, at hvis du har terrazzogulv i badeværelset, at du er flittig til at tørre gulvet af, når det er blevet vådt. Får du ikke fjernet vandet tids nok, øger det nemlig risikoen for kedelige kalkpletter.

Vil du læse mere om rengøring, vedligeholdelse og behandling af dit terrazzogulv, kan du udforske vores forskellige blogindlæg her på siden. Her bliver der gået i dybden med forskellige relevante emner, når det kommer til optimal vedligeholdelse af dit elskede terrazzogulv.

 

 • Terrazzo-fliser eller støbt terrazzogulv: Hvad skal man vælge?

  Ønsker man et gulv af terrazzo, står man overfor valget mellem et gulv af terrazzo-fliser eller et støbt terrazzogulv. Terrazzo-fliser er skåret ud af en større blok af terrazzo, hvorpå det lægges på et eksisterende gulv, mens et støbt terrazzogulv er én enkelt sammenhængende blok, der er støbt direkte på det underliggende gulv. Herunder vil […]

  Læs mere


 • Terrazzogulv på badeværelset: Et oplagt valg

  Terrazzogulve er et hit på danske badeværelser, og vi forstår godt den store begejstring. Med terrazzo får man en unik, særlig og nærmest sydlandsk stil, samtidig med at man får et utroligt holdbart gulv, som vil holde mange årtier frem. Så hvis du er i tvivl om, hvorvidt et terrazzogulv kan bruges på badeværelset, er […]

  Læs mere


 • Terrazzo – hvad er det?

  Hvad er terrazzo? Du er formentlig stødt på terrazzo i en eller andet variant på et tidspunkt, hvad enten det har været gulve, fliser, bordplader eller noget helt andet.  Terrazzo er et materiale, der er fremstillet af stykker af marmor, granit, glas eller lignende materialer, som bindes sammen af cement eller epoxy. Herefter slibes gulvet, […]

  Læs mere


 • Slibning af terrazzogulv – sådan gør du!

  Hvis ens terrazzogulve bliver trætte og triste at se på, kan det være nødvendigt med slibning af sit terrazzogulv, for at få dem til at fremstå friske igen. Det er ikke den nemmeste opgave i verden, men med den rette teknik og lidt tålmodighed kan man selv slibe terrazzogulv.  Hos Københavns Terrazzo har vi lavet […]

  Læs mere


 • Rengøring af terrazzogulv – sådan gør du!

  Terrazzogulve er meget populære takket være dets holdbare og ikke mindst dekorative overflade. Når det kommer til rengøring af terrazzogulv, er der dog et par ting, du skal være bevidste om.  Det er nemlig vigtigt, at rensning af terrazzogulv gøres ordentligt og på en bestemt måde, da man ellers kan risikere at skade gulvet. Derfor […]

  Læs mere